Statusuppdatering med Tommy Samuelsson
Publicerad: 2024-04-09
Intervju
Huvudtränare Tommy Samuelsson beskriver hur arbetet inför nästa säsong ser ut och hur han ser på spelaromsättningen.

Nybro Vikings IF har slickat såren efter uttåget ur kvartsfinalserien mot Brynäs IF. Arbetet inför kommande säsong startade per omgående med exit-samtal med samtliga spelare innan de åkte hem till sina respektive hemorter.

Därefter har den gångna säsongen analyserats i ledarstaben och arbetet inför säsongen 24/25 inletts. Vår huvudtränare Tommy Samuelsson har haft en central roll i detta arbete sedan säsongen tog slut.

- Vi befinner oss fortfarande i en etableringsfas och det gäller att hålla fötterna på jorden trots att vi tog oss till kvartsfinal i år. Nästa säsong handlar lika mycket, om inte mer, att stabilisera oss i ligan. Nummer ett är att undvika de två sista platserna och nummer två är att ta en plats i slutspelet, säger Tommy Samuelsson.

I väntan på att Mikael Aaro landar i Nybro, vilket han gör direkt när Piteå HC:s kvalserie är över, har det sportsliga arbetet letts av Tommy Samuelsson tillsammans med Robin Wengdahl. Kim Ahlqvist har varit en del i gruppen utifrån ett ekonomiskt perspektiv.

Så, hur går lagbygget, Tommy Samuelsson?

- Vi är ungefär där jag förväntade mig att vara så här ett par veckor efter att säsongen tog slut. Vi har ett gäng spelare klara till nästkommande säsong och dialog med ytterligare några stycken. Det känns bra. Det är väldigt tidigt ännu, säger Samuelsson.

Ett relativt stort antal spelare har kommunicerats att de lämnar. Hur ser det ut med den befintliga truppen?

- Nybro Vikings kommer från en situation där man varit högt upp i näringskedjan i Hockeyettan under många år och en Hockeyettan-stomme har skapats över tid. Den stommen hade vi med oss in i HockeyAllsvenskan och är väldigt glada över hur många av dessa presterade under den gångna säsongen.

Men som nykomling i HockeyAllsvenskan befinner vi oss nu längre ned i hierarkin. Och med den framgången vi hade den gångna säsongen innebär det att våra spelare blir än mer intressanta och attraktiva för andra klubbar med större resurser. Det ställs också högre krav på spelarna som spelar i HockeyAllsvenskan kontra Hockeyettan och man är mycket mer hemifrån, säger Samuelsson.

Kan du utveckla det?

- Nej men det är klart att det fanns en hel del spelare i den befintliga truppen som vi gärna skulle vilja förlänga med. Vissa har vi lyckats med och andra inte. När man vinner något, i vårt fall tog oss till en kvartsfinal, och visar att man har spelare på en hög nivå blir det naturligt att andra klubbar blir intresserade av våra spelare. Vi har de resurser vi har och kan inte matcha lagen i toppen av Hockeyallsvenskan ekonomiskt.

Vissa kommer alltså att lämna för att de känner sig manade att ta sig an större utmaningar, andra har varit här i några år och vill prova något nytt, för någon handlar det om familjesituation. Och på vissa positioner har vi själva velat göra en förändring. Det är komplext och vi får inte behålla så många som vi hade önskat, så är det, säger Samuelsson

Man kan se i sociala medier att våra supportrar är oroliga över spelaromsättningen. Blir du orolig?

- Nej, nej. Jag har varit med så länge att jag vet att ingen är oersättlig. Sedan gör det naturligtvis ont att inte få behålla spelare man vill behålla. Jag vet att vi kommer ställa ett lag på isen i augusti som kommer att ha förutsättningarna att nå våra målsättningar. Så jag är inte orolig alls.

När kan vi förvänta oss en presentation av det första nyförvärvet?

- Det ska förhoppningsvis inte dröja allt för lång tid tills dess. 

Annars, vad händer nu?

- Just nu pågår planeringen inför kommande säsong för fullt. Vi arbetar med att boka träningsmatcher, planera träningarna, sätta sommarfysen, få klart tränarstaben med mera. Det är ett digert arbete här i några veckor, ja fram till sommaren kan man säga och sedan startar säsongen igång igen.

När börjar försäsongen?

- Den börjar om lite drygt en vecka. Nu har alla varit lediga ett tag och nya spelare ansluter till försäsongsträningen vartefter de blir klara och deras nuvarande säsonger tar slut. En del kommer att vara på plats här under våren och sommaren för att genomföra den och en del kommer att genomföra den under kontrollerade former i sina respektive hemorter.

Tack för pratstunden, Tommy!